Vaak wordt gezegd dat baby’s gewoontediertjes zijn. En volgens Bregje Raap van Sleuwen - expert op het gebied van veilig slapen en overmatig huilen - is voorspelbaarheid daarom zo belangrijk voor een baby. “Voorspelbaarheid in de dag is belangrijk. Dat is niet op uur en tijd – baby’s hebben tenslotte geen horloge. Maar wel in de volgorde van activiteit. Een pasgeboren baby slaapt en drinkt vooral. Dus als hij wakker wordt heeft hij behoefte aan een voeding. Na het eten kan hij dan nog even wakker zijn om vervolgens weer te gaan slapen als je ziet dat hij moe wordt.” Hoe weet je of een baby moe wordt? Bregje:
“Het leren kennen van je baby kost tijd en daar moet je ook de tijd voor nemen. Dat kan gerust vijf tot zes weken duren. Weet je het niet zeker? Dan kijk je naar de volgorde van de activiteiten en de wakkertijden, dat geeft je houvast.”
Een vast ritueeltje voor het slapen gaan helpt bij het geven van voorspelbaarheid. “Dat moet vooral niet te lang zijn, want dan wordt je baby overprikkeld. En belangrijk is dat je het met aandacht doet, dus leg de mobiel echt even weg.” adviseert Bregje. Ook een vaste slaapplek maakt het naar bed gaan voorspelbaar. Bregje adviseert daarom om voor de baby een eigen slaapplek te hebben. “Maak van de slaapomgeving ook echt een vaste slaapplek waar je baby altijd slaapt. Dan wordt het naar bed gaan voorspelbaar voor je baby en weet hij wat hij komen gaat.”
Uitdagingen in ons drukke bestaan
Voorspelbaarheid met een slaapritueel en een vaste slaapplek zijn dus belangrijk voor een baby. Maar hoe combineren we dit alles met ons drukke bestaan, waar een baby toch vaak verschillende slaapplekjes heeft? Bregje adviseert om sowieso altijd te kijken of de slaapplek veilig is. “Daar kun je je echt in vergissen. De bak van een wandelwagen is bijvoorbeeld niet veilig als slaapplek binnenshuis, want hij is gesloten en ventileert niet goed.” Veilig slapen betekent onder meer in een eigen bedje slapen, goede ventilatie en geen knuffels of speelgoed in bed, aldus Bregje. “Daarnaast kun je heel goed een slaapzak of inbakerdoek gebruiken. Deze moet goed passen en bij een slaapzak moeten de armsgaten en halsopening niet te groot zijn.” Daarnaast is voorspelbaarheid belangrijker dan je misschien denk.
“Het is misschien niet leuk om te zeggen, maar we zien dat de incidentie van wiegendood het hoogst is rond de tijd dat een baby naar de opvang gaat. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat alles anders wordt.”
De PIKO biedt uitkomst “De PIKO biedt hier echt de oplossing voor de huidige tijd.” aldus Bregje. “Het is een veilige, vaste slaapplek voor je baby en het gebruik van de PIKO vormt zo ook een onderdeel van het slaapritueel. Op die manier creëer je voorspelbaarheid en dat is heel belangrijk voor elke baby.” Als expert op het gebied van veilig slapen is Bregje vanaf het begin betrokken bij het ontwerp van de PIKO. De PIKO voldoet aan de veiligheidseisen van NEN-EN 1130. Daarbij is onder meer getest op beknellingsgevaar, breekbaarheid, verstikkingsgevaar, gevaarlijke stoffen en brandveiligheid.
“Maar met name is er ook over de gebruikerskant heel goed nagedacht.” volgens Bregje. “Zo is er naar allerlei situaties gekeken en wat er mogelijk mis kan gaan. Dit is allemaal meegenomen in het ontwerp.”
De luchtdoorlaatbaarheid is een belangrijk aspect in de veiligheid. “De stof van de PIKO is volledig ademend, wat heel belangrijk is. Er zit geen zacht of kussenachtig materiaal in en de randen van het frame zijn hard. De open structuur van de stof is geen belemmering voor de ademhaling van de baby.”. “Voorspelbaarheid is zo belangrijk voor een baby, ik kan het niet vaak genoeg zeggen.” herhaalt Bregje. “Omdat dit soms moeilijk te realiseren is, biedt de PIKO hier echt een uitkomst. Het is het fijnst als je de PIKO vanaf de geboorte gebruikt, in combinatie met een veilige stevige ondergrond. Op die manier wordt het echt het vaste slaapplekje voor de baby.”
Vind jij een vaste slaapplek ook belangrijk en wil je je kindje een goede start geven?
Gebruik dan de PIKO.