10 tips hoe voor te bereiden op slapeloze nachten

10 tips hoe voor te bereiden op slapeloze nachten

Wij begrijpen dat de komst van een baby niet alleen een grote roze wolk is, maar ook uitdagend kan zijn. Een van de grootste uitdagingen waar je mee te maken krijgt, zijn de slapeloze nachten.

Speciaal voor aanstaande ouders hebben we tien tips verzameld om je voor te bereiden op deze nieuwe realiteit. 

  1. Zorg voor rust, ritme en regelmaat voor je baby
    Dat klinkt misschien ouderwets, maar het is wel wat je baby nodig heeft om lekker te kunnen slapen. Rust, ritme en regelmaat zorgt voor voorspelbaarheid en dat vinden baby's fijn - want ze zijn nu eenmaal gewoontediertjes. En een baby die lekker in zijn vel zit slaapt gewoon beter.

  2. Heb realistische verwachtingen
    Een pasgeboren baby heeft voeding nodig. En zijn maagje is nog te klein om grote hoeveelheden binnen te krijgen. Daarom heeft hij ook 's-nachts voeding nodig in de eerste maanden. Weet dat dit zo is en accepteer het als een gegeven.

  3. Houdt het rustig in de nacht
    Je baby heeft 's-nachts voeding nodig, maar je mag hem wel al gaan leren dat de nacht is om te slapen. Houdt het daarom rustig: geen felle lichten, niet praten en alleen verschonen als het nodig is.

  4. Creëer een vaste slaapplek
    Zorg voor een vaste slaapplek voor je baby die prikkelarm is. Op deze manier slijten gewoontes makkelijker in en gaat zijn eigen bedje veilig en vertrouwd voelen. Dit is precies wat hij nodig heeft om zich los te kunnen laten en zich over te geven aan de slaap.

  5. Verdeel de nachtdiensten
    Werk als een team! Verdeel de nachtdiensten met je partner zodat je beiden de kans krijgt om wat langer achter elkaar te slapen. Dit kan je helpen om overdag beter te functioneren.

  6. Zorg voor makkelijke nachtvoeding
    Als je borstvoeding geeft, overweeg dan om te investeren in een goede borstkolf zodat je af en toe een fles kunt geven. Voor flesvoeding, zorg dat alles ’s nachts binnen handbereik is. Dit bespaart je tijd en moeite als je halfslaperig bent.

  7. Pas op met cafeïne
    Het kan verleidelijk zijn om je dag door te komen met koffie, maar pas op dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Dit kan namelijk je eigen slaapritme verstoren. Probeer te kiezen voor kruidenthee of water.

  8. Creëer een rustgevende avondroutine
    Een rustige, consistente avondroutine kan je baby helpen om in slaapmodus te komen. Dit kan een bad, een verhaaltje of zachte muziek zijn. Rustige avonden helpen iedereen om beter te slapen.

  9. Vraag om hulp
    Aarzel niet om hulp te vragen aan familie en vrienden. Een paar uur extra slaap kan een wereld van verschil maken. Het is geen schande om te erkennen dat je soms hulp nodig hebt.

  10. Blijf Positief en Realistisch
    Onthoud dat deze fase tijdelijk is. Ja, het is zwaar, maar het wordt beter. Probeer positief te blijven en geniet ook van de kleine momenten samen met je baby.

We hopen dat deze tips jullie helpen om beter voorbereid te zijn op de slapeloze nachten die komen gaan. 

Hoe de Piko helpt

Wil jij je baby een goede start geven? De PIKO is een vertrouwde slaapomgeving voor je baby die je overal kunt gebruiken, waardoor je makkelijker in een ritme komt. Én daarnaast krijg je passend advies van een gecertificeerd slaapcoach via de Piko App, waarin je onder andere advies per leeftijd krijgt.

Wil je meer informatie over de PIKO, bekijk dan onze - speciaal door slaapcoaches ontwikkelde - PIKO sleeper.

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een berichtje, je krijgt altijd antwoord.

Slaap lekker, Francien (slaapcoach en founder PIKO)

Volgende lezen

Baby slapen in de box: ja of nee?